Verdens største online markedsplasser

Det å handle online er en helt vanlig måte å gjøre sine innkjøp på i dag. Det er vel neppe den tingen man ikke kan få kjøpt via nettet. Latskap sier noen, men for mange er det en enklere måte å handle på i en ellers stresset hverdag hvor tiden ikke alltid strekker til. Barn til skole og barnehage, stresse seg til jobben og på veien hjem hente barna igjen. Da tikker klokka fort og det blir ikke mye tid til å gjøre sine innkjøp.

Amazon

Amazon

Det som er verdens største online marked i dag er Amazon, det ble etablert i Amerika i midten av 1990 tallet. Det var Jeff Bezos som startet Cadabra som han endret til Amazon noen måneder senere. Navnet fikk han inspirasjon i fra Elven Amazon, verdens største elv. Det var hans mål og bli verdens største, ikke noe i veien med hans ambisjoner nei. Men han har klart det, godt gjort på bare litt over 20 år. Det han satset på først var og bli verdens største bok handler på nettet, men endret raskt konseptet med og ta inn flere typer produkter. Han startet da også opp med cd, datautstyr, programvare og video ved siden av bøkene. Han startet opp i garasjen der han leide bolig med hjelp av sine foreldre, de bidro med start kapitalen for de første varene. Det gikk over all forventning, etter bare to måneder hadde han salg i alle de Amerikanske statene pluss rundt 45 land. Ikke dårlig start dette, han solgte da varer for omtrent 20 000 Us Dollar i uken Da den store dot-com boblen sprakk noen år senere klarte likevel Amazon å overleve, de fortsatte med å vokse hele tiden.

Etter rundt 15 års drift hadde de rundt 30 000 ansatte og i dag rundt 200 000 i Amerika, men på verdensbasis er det nesten 600 000 ansatte. Det kan man vel trygt kalle en enorm suksess. De har hele tiden utvidet vare utvalget og kjøpt opp andre firmaer som kan knyttes opp mot Amazon. De har i dag avdelinger i de fleste land verden rundt. Oppkjøpet av Whole Foods som er ett stort Amerikansk supermarkeds kjede som har spesialisert seg på organisk mat var deres største innvestering i fjor. Kjeden har over 400 butikker i Amerika og i England og de er en stor konkurrent til Walmart kjeden. Grunnen til dette oppkjøpet var at Walmart hadde kjøp opp online selskapet Bonobos som driver med herreklær med tilbehør. Amazon ville holde balansen i konkurransen på online markedene. I Starten på dette året åpnet de en ny butikk med en helt ny måte og handle på, Amazon Go ble navnet. Her registrerer kamera med en gang en kunde tar en vare i fra hyllen og belaster deres Amazon kont med en gang. Da er det ikke nødvendig med kasser og man slipper da køene som gjerne blir der. Men for å bruke dette må man jo være medlem og ha installert Amazon appen på telefonen som man da bare skanner inn når man går inn i butikken.

Utrolig hva man får til i disse datatider.