Store e markedsplasser

Handling på nettet har økt betraktelig di siste årene. Det er jo en enkel og behagelig måte og gjøre sine innkjøp på dette. Vanlige markeder har måtte følge etter om de fortsatt skal kunne få solgt sine varer, og flere og flere forretninger har satset fullt ut på denne handels formen. De har gjerne noen fysiske butikker hvor kundene kommer innom for og fysisk se varene, for så og avslutte handelen senere via nettet. Det er jo gjerne noe rimeligere og handle via nettet.

BigCommerce

I 2009 startet Mitchell Harper og Eddie Machaalani opp BigCommerce, det var ett e markedsplass som holder til i Austin i Texas. Folk hadde fått opp øynene for denne type handel og selskapet klarte seg godt i fra starten av, dette medførte at de fikk støtte av General Catalyst Partners på rundt 15 millioner Us Dollar. Det ble en skikkelig opptur for firmaet som stadig utvidet sin varebeholdning og la til flere varegrupper.

BigCommerce

Veksten har fortsatt frem til i dag og de har omtrent 460 ansatte og en omsetning på rundt 16 billioner Us Dollar i fjor. De har mottatt flere priser for arbeid og salgs suksess, det raskest voksende firmaet, beste firma i 2014 og 2016 og flere beste firma å jobbe i. Ett virkelig suksessfullt e markeds plattform dette.

Wix.com

Wix.com

De tre Israelerne Giora Kaplan, Avishai Abrahami og Nadav Abrahami startet opp nettstedet Wix.com i midten av 2000 tallet i Tel Aviv i Israel. Dette firmaet har spesialisert seg på å lage nettsteder for sine kunder, mange av disse er e markeds nettsider. De hjelper dem å sette opp en nettside og lager så en app hvor kundene lett kan logge inn på sin side og handle direkte i fra mobilen eller nettbrettet. De har utvidet til å gjelde også Wix bøker, hotell, restauranter, video, musikk og butikker. De har i dag rundt 2500 ansatte og en omsetning på omtrent 300 millioner Us Dollar, det kan man nok kalle en suksessfull bedrift.

Shopify

Shopify

Hos Shopify får man også lagd sine egne nettsider som hjelper en å starte opp med e markedsplasser. Det var de tre Canadierne Scott Lake, Daniel Weinand og Tobias Lutke som startet opp i midten av 2000 tallet. Hovedkvarteret ble lagt til byen Ottawa i Ontario. De har i dag rundt 600 000 kunder som har fått lagd sine nettsider hos dem, med en omsetning på nesten 60 billioner Us Dollar har de gjort det veldig bra. Ideen til dette kom da de tre gjorde ett forsøk på å starte ett nettsted som skulle være en online butikk for snøbrett og utstyr. Det viste seg og bli problemer for de var veldig misfornøyd med det som var av plattformer online. Det medførte til at Lutke lagde sin egen versjon, han var dataprogrammerer og brukte rundt to måneder på å ferdigstille plattformen. De startet så med å hjelpe andre med og bygge opp sin e markeds side på sin egen plattform, det ble en suksess og er i dag en av de ledende i markedet.