Markedsrunde i verden

Rundt omkring i verden er det så mange store og fine markeder at de har blitt historiske eller en turist attraksjon. De har blitt først opp på lister som severdigheter og listet opp mot hverandre over hvem som har hva, hvem som gjør hva og hvem som selger hva. Jeg surfet en runde på nettet for å finne noen av nettopp disse markedene og fant noen her og der i forskjellige verdenshjørner. Heng med på min virtuelle tur gjennom verden på besøk til forskjellige markeder.

Marked

Hvorfor er markeder så populære og hvorfor finnes de på så mange plasser? Hva har de å tilby som en butikk eller et kjøpesenter ikke kan tilby? Jo et marked er fullt av lokale selgere som tilbyr lokale varer. I kjøpesentrene og butikkene er det ofte store nasjonale og internasjonale kjeder som kommer inn og vareutvalget er bestemt av mennesker som absolutt ikke er lokale.

Det gir markedene en helt spesiell atmosfære og du opplever handlerunden som noe minneverdig dersom du er på det »riktige» markedet. Og kanskje til og med lommeboken overlever denne handleturen med bedre helse enn ved mange andre handleturer!

Bangkok i Thailand

Thailand og Bangkok er en av de store markedsplassene i verden. Chatuchak helge marked er også nesten automatisk med på en liste over verdens flotteste og mest tradisjonelle markeder. Her finner du alt på lørdager og søndager. Det er mange tusen boder og selgere og den 140 tusen kvadratmeter store plassen trekker til seg rundt 200 000 mennesker hver eneste helg. Du kan handle alt av varer her fra antikviteter og dyr til ferdig grillet mat. Markedeter noe væravhengig, da det både finnes boder innendørs og utendørs.

Hong Kong

Blomstermarked hører hjemme i Hong Kong. Flower Marked Road tilbyr det meste som har med blomster og planter og rundt dette å gjøre. Uken lang står det rundt 100 boder og selger slike varer. Det er nesten som å se på fyrverkeri å gå inn i dette markedet – det er et stort opprør av farger på blomster fra hele verden. Alt fra vanlig naturlige blomster til alle de falske variantene.

Istanbul i Tyrkia

Kapali Çarsi eller lett oversatt til Den Store Basaren finner vi i Tyrkia. Da er vi tilbake igjen i Europa etter noen fantastiske markeder i Asia. Her i Istanbul forandrer vareutvalget seg noe og det går mer i tepper og matter eller ryer til hus og hjem, smykker og mye bijouteri til både damer og herrer, tekstiler, klær, lær, krydder og selvfølgelig mye mer detaljer av småting man umulig kan liste opp her. Det er anslagsvis 3000 salgsboder der hver hverdag.

Denne delen av Europa, Tyrkia og Istanbul er kjent for sin pruting. Pruter du ikke på en pris her har du tapt penger ganske sikkert. Allinformasjon utenfor området sier at du skal prute på alle priser, og prut hardt for det er veldig ofte store muligheter om du er «tøff nok».

Istanbul i Tyrkia

Fortsettelse kommer. Dette var jammen mer omfattende enn jeg hadde sett for meg før starten, så jeg blir nødt til å dele denne saken i to deler. Neste del kommer snart!