Markeder vi ikke tenker på

Markeder er noe som finnes rundt oss i så mange sammenhenger at vi kanskje ikke engang reagerer på at det er et marked vi kikker innom. Og i dag som internett har gjort sitt inntog for lengst så er det enda mer fremtredende. Vi sjekker kanskje prisene på litt valuta – da er vi på pengemarkedet. Så kikker vi litt på gullprisen – da er vi innom gull markedet. Så sparer vi litt i fond og vi kikker innom børen av og til – da er vi innom børsmarkedet. Slik er det i mange sammenhenger – selv for oss «vanlige» mennesker i Norge og verden.

Børsmarkeder

For min egen del så er jeg litt kjent på børsmarkeder. Jeg har tidligere forsøkt å trade litt aktivt med aksjer. Da fulgte jeg børsmarkedet og forskjellige aksjer ganske nøye i lengre tid. Hvordan det gikk er ingen offentlig sak – kun for meg selv å vite.

Men Oslo børs er et marked hvor det noters og handles i aksjer selvfølgelig, samt flere andre underliggende markeder i tillegg. Totalt er det i tillegg til hovedbørsen fire tilleggs markeder som også styres og kontrolleres av Oslo Børs. Disse fire er Oslo Connect, Merkur Market, Oslo Axess og Nordic ABM.

Oslo børs marked er også et sted hvor andre utenlandske selskaper noteres og handles. Oslo er kjent for å være en av de beste børsene innen sjømat, energi og shipping.

Blomster markeder

Jeg har tidligere i mitt liv arbeidet en del i transport bransjen. Og nå begynner du vel allerede å lure på hva det har med blomster markeder som min mellom tittel sier og kanskje markeder generelt? Men det skal jeg kjapt forklare, for vi hadde den gangen en bil som gikk i fast rute mellom blomster markedet et sted i Holland og til Norge med ferske blomster. En spesiell og krevende jobb med denne bilen – for de som kjørte den – ikke for noen av oss som styrte bilen fra kontoret.

Hver mandag stod denne bilen på plass i Holland på dette blomster markedet og lastet ferske blomster som ulike oppkjøpere i Norge da bestilte via sine kanaler online. Og det var mange ulike sorter blomster, men det var kanskje mest av Tulipaner som er en av Hollands vakre blomster. Og på et fast klokkeslett ble bilen lukket og begynte sin ferd mot Norge og Oslo for fordeling av lasten. Disse blomstene skulle da leveres i Oslo på et fastsatt tidspunkt. Samme tiden hver eneste uke. Bilen ble operert og kjørt av flere sjåfører da lover og regler gjorde det umulig å gjøre dette med kun en sjåfør. Men alt dette har jo ingenting med blomster og markeder å gjøre direkte. Men denne runden da mellom Norge og Holland gjorde denne bile to ganger hver eneste uke. Og den hadde returlast til Norge KUN fra et av disse blomster markedene i Holland.

Så bare her i denne artikkelen er det to markeder som ikke er helt vanlig i mine øyne, men det er val alltid noen som har andre synspunkter enn meg. Og det er selvfølgelig også helt lovlig – det finnes vel ingen fasit på disse spørsmålene?