Markeder i Danmark

Over hele verden finner man markeder, og det er utrolig mange forskjellige varianter av markedene. Litt preget av land og distriktene de befinner seg i. Men alle har den målsetningen at det skal være billigere og handle der enn i en vanlig butikk. Kvaliteten er vel diskutabelt mange ganger, men for all del noen ganger er det bedre kvalitet enn i en stor butikk som selger dyre ting.

København

København

I Danmark som jo ikke ligger langt unna oss har de også mange markeder, Torvhallene KBH er et av de største og meste populære mat markedene i København. Markedets historie strekker seg tilbake til slutten av 1880 tallet, det het da Grønttorget og lå på Israels Plass. Det ble lagt ned etter rundt 80 års drift.En del av gartnerne som var med under Grønttorget startet så opp med Københavns Engros Grønttorg for å fortsette salget direkte til forbrukerne.  Det gikk omtrent ett par år føre det nye torget sto klart, da i Valby som er en del av Københavns indre by. Valby blir senere omdøpt til Israels Plads som også er navnet i dag. PÅ slutten av 1990 tallet starter så politikerne i byen og jobbe med planer om og utvide torget med flere haller. Det tok sin tid, det gjør det vel med alt politikerne driver på med av planlegging. Men de startet da opp med utvidelsen i midten av 2000 tallet, men igjen forsinkelser da byggherren går konkurs og kommunen overtar etter hvert prosjektet. Det ble ferdigstilt i 2011, nesten tre år forsinket. Det var ikke bare størrelsen på markedet som ble utvidet, man fikk stort sett alt hva man kan putte på spisebordet nå. Grønnsaker og frukt, kjøtt, fisk, bær, krydder, sjokolade, havkost i mange varianter, nøtter og mange varianter av konfekter. Det var også lagt til rette for mange små spisesteder som vartet opp med sine egne spesialiteter og plasser hvor man kunne nyte en kaffekopp og litt til kaffen. Ikke så rart da kanskje at dette ble det mest besøkte matmarkedet i byen.

Kødbyens Mad og Marked

Kødbyens Mad og Marked

Ett annet marked som Danskene har stor sans for er Kødbyens Mad Marked, det ligger jo selvfølgelig på Flæsketorvet som også ligger i den indre by. Her er det satt opp telt med langbord for de som vill sette seg ned og ta en matbit og en øl, som Danskene gjerne gjør ved måltidene. Det er ikke bare ferskt kjøtt man får her, det er også underholdning av varierte typer. Festivaler og show blir stadig satt på programmet. Øl festivaler, matfestivaler, folk og mat festival, Pride festival og julefestivaler er noen av dem. Stedet gikk konkurs i 2017 med er allerede på vei tilbake, man regner med at det er full virksomhet igjen i slutten av 2018. Eneste forandringen da vil være at de vil flytte seg litt rundt og ikke binde seg opp på en plass. De ansvarlige mente at det dårlige været hadde hovedskylden til konkursen.  Det ligger i folks natur å gå på markeder i regnvær.