Manuelle vs Online markeder

Det finnes jo utrolig mange former for markeder både i innland og i utlandet. Men det er vel kanskje først og fremst i utlandet som vi forbinder med markeder. Men alt kommer jo an på hvilken type markeder du tenker på. I dag har det jo vokst frem mange varianter av markeder online også. Så det å reise til et marked er ikke lenger nødvendig i mange tilfeller. Men det er vel kanskje litt av sjarmen det å rusle rundt og kikke på saker og ting før man bestemmer seg for eventuelt å handle noe.

Enklere

Mange vil jo påstå at ting er mye enklere i dag når man kan sitte hjemme i stuen og gå gjennom de saker som er til salgs. Og noen vil selvfølgelig påstå det motsatte at alt rundt et marked er i ferd med å bli ødelagt.

Jeg skal ikke eller kan ikke gi noen fasit på hva som er best og enklest og så videre. Men min personlige mening er nå at det finnes både fordeler og ulemper ved begge mulighetene. Det er selvfølgelig en egen sjarm det å rusle rundt i mellom salgsbodene og se og snu og vende på ting du har litt lyst på. Og ikke minst det at man har muligheten til å prute litt og ha den diskusjonen rundt prisen. Det er vel mange markeder i verden som er oppsatt med «prutepriser» nettopp for at de ønsker denne diskusjonen. Men det skjer jo at de får den prisen som er oppsatt også og da tjener de vel som oftest grovt med penger. Det er ikke alle som er like glade i dette med å prute på en allerede oppsatt pris.

Det er jo mulig å prute eller diskutere prisen på online markeder også, men det blir jo ikke det samme. En email frem og tilbake blir aldri det samme som å se an motparts reaksjon etter hvert som diskusjonen rundt prisene skjer. Bak en skjerm og et tastatur er det veldig lett å gjemme seg, og å «bli litt mer tøff» enn hva du normalt ville ha vært.

Varianter

Kjøp og salgs markeder er det ganske mange varianter av. Frimarkeder, loppemarkeder, «vanlige» markeder, bruktmarkeder, dyre markeder og garantert enda flere varianter. Online har det også blitt mange varianter etter hvert. Og markeder er fortsatt såpass underholdende at selv TV viser programmer i forbindelse med markeder og lager underholdning ut av dette. Et eksempel på slikt er at to eller flere lag går ut på et bruktmarked for å finne ting som de tror har stor verdi. Og på den måten skal de samle sammen mest mulig verdi for en på forhånd angitt pengesum de har til rådighet. Og de konkurrerer på den måten mot hverandre igjen. Tingene de kjøper samles sammen og blir verdsatt av spesialister på antikviteter og eldre ting i vårt samfunn.

Dette kan også skje i auksjons form, slik at de må være hele tiden på vakt for å ikke betale overpris for varene de ønsker å kjøpe.