Julemarkeder

Julemarkeder

Ikke noe er så hyggelig som å se lysbelagte og juledekorerte gater i julen, og å gå på julemarked. Det fins julemarkeder overalt, alt etter hva man liker – man kan for eksempel finne lokale markeder med flott tradisjonelle håndverkstradisjoner, eller man kan besøke de store markedene i byen med mer tilbud.

Bergen julemarked tilbyr et storslått og variert julemarked i hyggelige omgivelser. Markedet har åpent fra slutten av november og helt til jul.  Man kan finne alt fra delikatesser, klær, interiør og velvære – i tillegg er der tivoli for barna. Ikke minst kan man besøke den verdenskjente «Pepperkakebyen». Ikke noe er så vakkert som jul på Røros, i flotte vinterlige omgivelser! Julemarkedet her er åpent fra 5.–8. desember. Julemarkedet gir en god julestemning blant tradisjonelle trehus, husflider og små gater. Her fins lokalprodusert mat, som spekepølser og røkelaks, og man finner håndverkstradisjoner innen glass, trearbeid og tekstil. Det er også mulig for barn å delta på sledeturer med hest, møte julenissen og få kontakt med reinsdyr.

Julemarkedet ved Spikersuppa i Oslo er et av Norges mest kjente, og her kan man også ta med skøytene på den isbelagte skøytebanen. Her er tilbud for både store og små, alt fra juledelikatesser, håndverk og pariserhjul. Norske tradisjoner fra hele landet er representert, og det fins også internasjonale tilbud.

Julemarkeder i Europa

Julemarkeder

Dersom man ønsker å oppleve internasjonal jul, så har Europa mange storslåtte markeder. Nordmenn elsker København, og det fins tradisjoner for å dra hit på julemarked. Det fins flere små julemarkeder rundt om i byen og det er hyggelig å rusle rundt. Opplev for eksempel tivoli, Christianias julemarked, som er et av de eldste og som også inkluderer live musikk, H.C. Andersens julemarked, og julemarked på Højbro Plads.

Julemarkedet i Tallinn er blant de fremste i Europa med lange tradisjoner. Det første juletreet ble satt opp allerede på 1400-tallet, og det fins også et eget «Nissens hus», hvor barn kan besøke julenissen. Middelalderbyen gir god julestemning, og man kan både oppleve gamle håndverkstradisjoner og moderne utstillinger. Dersom man er på jakt etter helt spesielle julegaver, så kan man besøke Telliskivi, i en annen bydel – dette er «designernes julemarked», med lokal kunst og design. Julemarkedet i Budapest regnes som en av de flotteste, på grunn av den vakre belysningen. Her fins rike tradisjoner når det gjelder håndverk og ungarsk mat, og det anbefales å smake på vinen, som er kjent i Budapest – markedet har alt som trengs for å skape julestemning. Det er anslått at 600.000–1.000.000 mennesker besøker julemarkedet i Budapest, så det kan være veldig mange mennesker her.

Wien er en vakker kulturby, og i julen forvandles hele byen til en storslått eventyrby med små og store markeder. Det fins tradisjoner for julemarked i byen helt tilbake til 1290. De mest kjente julemarkedene i byen er: Spittelberg-markedet, som er et tradisjonelt julemarked med håndverkskunst, Schönbrunn slott, som har ulike mat- og vintilbud og også konserter, og torget ved rådhuset, som er vakkert pyntet og hvor det arrangeres et klassisk julemarked.