Handle online

I dag har netthandelen overtatt veldig mye av folks handlevaner over det meste av verden, en lett og enkel måte å handle inn på. Men det er jo tross alt fortsatt en del som man fortsatt foretrekker å handle inn personlig inne i butikkene. Det for dem som selger varer og tjenester i disse online plattformene har også store fordeler med å kun bruke disse, man sparer jo ganske mye penger på å slippe å leie dyre butikk lokaler.

Populære markedsplasser

En av Kinas største online markedsplasser er JD.Com som Liu Quiangdong etablerte i 1998 i byen Beijing. Som de fleste store online markedsplassene startet også dette opp som ett postordrefirma for å så følge med i tiden og benytte seg av en netthandel plattform. Dette tvang seg frem når Kina fikk ett stort SARS utbrudd som gjorde at mange mennesker hold seg innendørs i frykt for smitte.

Populære markedsplasser

I den tiden det fortsatt var ett postordre firma gjorde han det ganske godt men da han så startet opp med online handelen skjøt omsetningen i været og firmaet ble raskt ett av de største i Kina, en posisjon de fortsatt har. I starten hadde han stort sett forskjellige optiske produkter i sin katalog men han så ganske raskt at denne måten og drive salg på kunne bli til noe stort. Han la fort til produkter som mobiltelefoner, data og andre mindre elektronikk produkter som straks solgte veldig bra. De har stadig utvidet varetilbudet og i dag får man det meste man kan få kjøpt her.

Best Buy

Over til Amerika som også har flere store online markedsplasser av forskjellige typer. En av de store her er Best Buy som stammer i fra 1966, lenge før internett kom inn i alle hjem. Det var Rickard Sculze som da startet opp firmaet Sound of Music som da også var ett postordrefirma. Han hadde da musikk og det meste som hadde med musikken å gjøre i sin katalog. Han også utvidet katalogen med flere typer av varer med tiden, han så også mulighetene denne type handel hadde. Neste som han la til var hvitevarer og han åpnet på samme tid sitt første butikklokale.

Utvidelsene kom som perler på en snor etter dette, det var ikke lenge før han hadde rundt 600 butikker godt spredt rundt omkring i Amerika. Det ble også åpnet butikker i England og Kina som også gikk veldig bra. Neste satsing ble da online handelen som han satset stort på, det skjedde i 1998 da han kom med sin første onlineplattform. Suksessen fortsatte i årene som har gått siden den gangen og i dag har han en omsetning på rundt 40 Billioner US Dollar.

Oslo Børs

Den viktigste markedsplassen her i Norge er jo Oslo Børs, her handles det med aksjer og verdipapirer som igjen holder hjulene i gang her hjemme. Oslo børs ble etablert allerede i 1819 for å styre det finansielle systemet her i landet, også her har det skjedd store endringer med bruk av internett til å utføre de nødvendige transaksjoner innen den finansielle verden.