Forskjellige markeder og noen uvanlige markeder

Markeder, markeder og atter markeder. Det er så mange varianter av markeder at det er nesten umulig å skrive litt om alt. Du er nesten garantert å glemme noe eller og henge deg opp i noe annet. Slik er det bare. Jeg har vært innom forskjellige markeder i mange forskjellige land, og mange forskjellige varianter både online og offline. Men det er ikke bare hvor vanlig meningmann har tilgang som det finnes markeder. Også i sportens verden er det markeder med tilbud og etterspørsel. I hvert fall i veldig mange sporter.

Sport

Overgangsvindu er et ord som brukes når fotballens marked åpner. Da er det fritt frem for spillere og lag å bytte klubber. Da er det mye som skjer og de hemmeligholder jo selvfølgelig så mye de kan helt frem til avtalen mellom spiller og klubber er underskrevet. Jeg synes jo dette minner litt om et menneskemarked, men det er jo heldigvis i helt andre former enn det vi fra tidligere år forbinder med menneskehandel.

Når det gjelder marked eller overgangsmarkedet som det heter i fotball så er det jo snakk om svimlende summer med penger i veldig mange tilfeller. Dette gjelder både i fotball og ishockey som vel er de to fremste på dette markedet, men som i mange andre situasjoner så finnes det graderinger nedover i systemene. Så også her. Og det har etter hvert kommet strenge regler for hvordan slike overganger skal foregå, så det er umulig for noe å ha fordeler fremfor andre – bortsett fra eventuelt mengden penger da!

Andre uvanlige markeder

Børsene i de forskjellige landene i verden foregår jo med et aksjemarked. Her er det heller ikke bare for «Ola Nordmann» å gå inn og handle. Her trengs det kunnskap for å handle riktig. Men selv med kunnskap er det ingen garanti for at det handles riktig i børsmarkedenes verden. Her er det mye som spiller inn og det er umulig for oss «vanlige» å følge med på dette. Og igjen er det snakk om et marked med enorme summer som omsettes hver eneste dag. Bare i løpet av en eneste dag så omsettes det for millioner av kroner på for eksempel Oslo Børs – det er så store summer som bytter eier i løpet av minutter og sekunder på et slikt marked. Og Oslo Børs er en liten børs i verdens sammenheng. Går vi ut og kikker på noen av de virkelig store børsene så er markedet som er der og pengene som det omsattes for der mange ganger større.

Så kan vi jo bevege oss vekk fra finansmarkedet og over til for eksempel boligmarkedet. Der også er det mye som skjer i løpet av kort tid. Hus og eiendommer skifter eiere og millioner av kroner også her flyttes rundt. Men ikke i samme takt som på finansmarkedene. Her er det jo mulig for en vanlig mann i gata å følge med på en helt annen måte dersom man skulle være på jakt etter en ny bolig eller en eiendom til et eller annet formål.