Flere ulike typer markeder

Det er ikke alltid bare snakk om å skape seg et marked eller se et marked. Et marked kan også være noe som allerede er der som man kan benytte seg av i flere og eller mindre sammenhenger.

Et marked som arrangeres på en fast plass til faste tider – gjerne et bruktmarked. Her kan du for en billig penge selge dine varer. Dette finner man også online – steder som er arrangert for å hjelpe deg til å både kjøpe og selge varer – altså en annen form for markeder enn det jeg skrev om i den første artikkelen her.

Mange varianter

Hva er egentlig et marked. I gamle dager var det helt vanlig med markeder for å få omsatt sine varer. Det ble både solgt og kjøpt på slike markeder. Langt opp imot dagens markeder og kanskje finnes de på mange steder enda også. Torgmarkeder, fiskemarkeder, grønnsaks markeder og så videre.

Mange varianter

Så har vi det jeg snakket om i forrige artikler. Å se et marked – altså et behov – og på den måten skape seg en forretning og tjene penger. Så i den nyere tiden har internett gjort sitt inntog og skapt online markeder. På mange måter det samme som enten torgmarkedet eller et bruktmarked på en bestemt plass.

Og sist men ikke minst må jeg ikke glemme markedene som består av mye underholdning. Martnan – det er kanskje en til maks to ganger i året for å selge spesielle varer, men også for å samle lokalbefolkningen for underholdning og skape litt festligheter. Mye gøy på slike martnader da…

Store arrangement

Siden jeg er østlending fra Østfold, så skal jeg skrive litt om det største markedet som er i denne delen av landet (tror jeg). Det kan være noe som er like stort og større selvfølgelig. Men jeg tenker på Momarkedet.

Momarkedet var en årlig tradisjon i August hvert eneste år frem til for noen år siden. I 2010 hadde de 60 års jubileum, men bare få år etter dette innhentet økonomi spøkelset festivalen og de ga opp. I alle år hadde dette vært en god inntekts kilde for Røde Kors. Men alt koster og ingenting er billig i Norge som kjent og dermed var det slutt. Det har vært forsøk fra et par andre å holde liv i konseptet, men uten at de har klart å lykkes på samme nivå som dette var et godt arrangement en gang i tiden.

Store arrangement

Momarkedet har blitt premiert med kulturpris. Kanskje ikke så rart at de til slutt fikk en slik pris med alle de fantastiske artistene som har skapt fest i lokalmiljøet der like utenfor Mysen i Østfold.Artister som har vært med å gjøre dette til noe fantastisk opp gjennom årene kan jeg ramse opp; Tina Turner, ABBA, Wenche Myhre, Titten Tei, Bing Crosby, Charles Trenet og flere vinnere av Grand Prix.

Trist at kostnadene for å arrangere noe slikt som er til underholdning for mange mennesker skal bli så skyhøye at regnskapet til slutt ikke lenger går opp. Det finnes selvfølgelig grenser for hva publikum ønsker å betale for å gå inn på et slikt sted. Håper det kommer nye slike arrangementer og at de overlever langt inn i fremtiden.