Bondens marked

Jeg synes alle former for marked er spennende, og ikke minst et avbrekk fra de moderne butikkene vi finner innen alle bransjer.

Jeg synes butikkene var mye mer koselige og intime, om vi går en del år tilbake i tid. Jeg kan godt huske når jeg var med å handle, på den lille kolonialen på andre siden av gaten. Det var jo koselig å handle den gangen, og betjeningen hadde faktisk tid til å snakke med deg – i alle fall så tok de seg tid. Slik er det ikke lenger, og jeg kan ikke si at handling lenger hverken er koselig eller sosialt. Men med Bondens marked, har litt av dette nostalgiske kommet tilbake. Ja her snakker vi om tradisjoner, som går mye lenger tilbake – enn mine barndomsår innkjøpsrunder med foreldre i Oslo. La oss dra på Bondens marked!

Bondens marked setter strenge krav til seg selv

Vi trenger dette tilbudet, ikke minst fordi mye av konseptet er akkurat det som er mangelvare – i de ordinære matbutikkene man vanligvis handler i. Dette med å ha nærhet og et forhold til den som har produsert maten, synes jeg er noe av det aller beste ved Bondens marked.

Variert mat direkte fra bonden

Det er lokale råvarer og det er produsenten selv, som selger sine varer direkte på torget. Type produkter varierer naturlig nok noe, avhengig av hvilken tid på året. Typiske produkter man finner på Bondens marked; ost, fisk, vilt, økologisk kjøtt, bakervarer, frukt, honning, grønnsaker og bær. Det som står i sentrum og er det unike med Bondens marked, er at maten skal ha kjent opprinnelse – og kvalitet skal på lik linje med smak være det sentrale ved produktene som selges.

Kjøtt fra egne dyr

Det å vite at biffen man har kjøpt, kommer fra de lokale dyrene – er verdt langt mer enn det vi kanskje er klar over. Når man handler på Bondens marked, er opplysninger om produktene lett tilgjengelig – dette fordi det er produsenten selv som står for salget på markedet.

Kjøtt fra egne dyr

Over det meste av Norge

Som jeg har nevnt i en annen sammenheng, så finner man Bondens marked fra Kristiansand i sør – til Tromsø i nord. Totalt finner man dette tilbudet, på cirka 20 steder i landet – et tall som man ønsker å øke om salget er godt nok.

Vinn-Vinn for begge parter

Ved å selge direkte fra produsent til forbruker, vil bonden sitte igjen med en større fortjeneste. Men dette tjener du som forbruker på også, for tanken er at det skal selges kvalitetsprodukter til en fornuftig pris. Den vanlige modellen for dagens matprodusenter, er at maten skal gjennom mange mellomledd – før den til slutt havner på spisebordet ute hos forbruker. Dette gjør maten mye dyrere, enn strengt talt nødvendig. En del bønder styrker sitt inntektsgrunnlag ved å selge sine produkter, nettopp på Bondens marked. Det er også slik at produktene man kjøper på Bondens marked, ikke er de du finner i disken på butikken. Som tidligere nevnt, er det smak og kvalitet som står i sentrum.