Årets Julemarkeder

At julemarkedene dukker opp fremover i november og desember er like sikkert som nissen dukker opp hver juleaften! Og det er ganske mange av markedene selv om det skal være bare en eneste julenisse. En tanke som har slått meg er om alle disse julemarkedene kan være skjulte juleverksteder for nissen med alle de gavene han egentlig skal dra rundt hele jordkloden med. Har han de på slike markeder spredt rundt hele landet, så har han jo en mye enklere jobb og hverken han eller Rudolf blir like sliten! hmmmm.

Norske julemarkeder og for så vidt andre steder også har en del faste tradisjonelle ting som skal være med for at det skal bli «riktig» jul. Selvfølgelig skal all maten på plass i god tid slik at det ikke mangler noen ting for disse høytids dager. I førjulstiden er det viktig med forberedelser. Det skal brygges juleøl (uten alkohol), du skal sørge for å ha alt du trenger til julegløggen, lage julekonfekt, julesjokolade og karameller. Dette varierer mye fra landsdel til landsdel men er det ikke dette så er det noe annet!

Tar en rundtur på diverse tilfeldige utvalgte julemarkeder og smaker på julegløggen og kanskje lytter til litt julemusikk.

Julemarkedrunde

Gågaten i Oslo, også kalt spikersuppa, er et eneste stort julemarked i November og Desember. Da trekker alt av butikker ut på gaten og skaper en fantastisk julestemning med sine salgsboder. Ikke så mye tradisjonelt salg av varer her, men massevis av nye varer direkte fra butikkene. Alle skal jo handle gaver til jul! Og det er underholdning i mange varianter. Dette pågår siste halvdelen av november og så godt som hele desember.

Bygdø

Vi behøver ikke reise langt for å finne neste julemarked. Folkemuseet ute på Bygdø på vei ut av Oslo mot Drammen holde julemarkeder minst et par helger i desember. Her er det yrende liv med underholdning i mange varianter, salg, julenissebesøk og musikk. Noe for enhver alder.

Stedet er godt besøkt med 25-30 000 mennesker disse to helgene i desember, så forvent deg et yrende folkeliv om du tar turen dit!

Bærum

Nærmere bestemt på Bærums Verk har de julemarkeds dager nesten hver dag i førjulstiden. Et spekket program med alt som hører julen til – julenisse, hest og slede, julesang, gudstjenester, korsang og musikkorps. Og i tillegg, mye annet å se på fra salgsboder som har med julen å gjøre.

Hele landet

Dette var bare et par tre eksempler på julemarkeder i hovedstaden og rundt hovedstaden. Men det finnes utrolig mange flere både vanlig markeder og julemarkeder over hele landet. Flere steder har store tradisjoner om å sette opp disse markedene de siste ukene av året. Ofte er veldig mange mennesker involvert av lokalbefolkningen for at du skal kunne komme på et julemarked som du aldri vil glemme.

Men det er vel ikke sikkert alle har bare markeder. Jeg kjenner til «nisseverksteder», «julebyen», pepperkake byen og flere andre navn som man også forbinder med julen.

Har du en favoritt som du reiser til fremfor andre steder? Eller har du minner fra et sted du så svært gjerne skulle vært tilbake og besøk enda en gang?